Qui sóc  
Enric Sánchez      Badalona (Catalunya) (Spain) – 1962

Ressenya biogràfica


        Vaig néixer a Badalona l’any 1962. A la meva família no hi havia gaires precedents d’afició a la fotografia, a excepció del meu oncle, que va arribar a tenir una càmera Hasselblad i realitzà una nombrosa col•lecció d’imatges, així com els meus dos cosins, també fotògrafs aficionats. Les meves primeres imatges les vaig prendre als dotze anys, habitualment anant a les excursions amb els meus pares, i també fotografiant algun esdeveniment local.


        Posteriorment (i sempre utilitzant una càmera senzilla), vaig continuar documentant tota la meva realitat pròxima (gairebé sempre que m’ho demanava el pare, que em cedia la tasca fotogràfica), amb més viatges i excursions. D’aquells anys data la meva primera foto de reportatge, de la “Marxa de la Llibertat” (1976). Aquell fou un moviment polític en forma de manifestacions, actes i travesses a peu, de caràcter reivindicatiu i amb el que el poble Català demanava llibertat, amnistia política i l’Estatut d’Autonomia. Cal esmentar que aquesta marxa era estrictament prohibida en aquells temps predemocràtics. Vaig fotografiar els capdavanters de la manifestació al seu pas per la Rambla de Badalona, tot i que en el moment de la presa al meu darrera hi tenia una bona colla de guàrdies civils que uns moments més tard van reprimir durament els concentrats (encara que jo no vaig “tastar” la porra i també vaig salvar la imatge).

        A principis dels anys 80 deixo temporalment la pràctica fotogràfica ja que en aquest període em concentro en el meus estudis, especialment en la meva carrera d’Enginyer Tècnic Industrial. Esporàdicament, en aquells anys prenc fotos de tant en tant (pràcticament només documentant algunes vacances). Paral•lelament, també en aquells anys em dedico a la meva carrera musical, i així, entre les dues vessants com a estudiant, només toco mínimament la fotografia.

        A mitjans dels anys 80 em graduo en els dos instruments musicals que vaig estudiar: el tible (per a tocar en Cobla de sardanes), i el saxofon. A finals d’aquella mateixa dècada també acabo els estudis d’Enginyeria Tècnica Industrial i llavors començo una etapa de intens treball en el mon professional, alternant les tasques com a Enginyer i com a músic els caps de setmana.

        A principis dels 90 em decanto per la filmació en vídeo. Compro una càmera i posteriorment una altra l’any 1991. Després de realitzar diferents reportatges (principalment de viatges), amb un caire més aviat casolà, i d’haver participat a un curset de vídeo efectuat l’any 1993 al Centre Excursionista de Catalunya, finalment decideixo tornar al mon de la fotografia, aquesta vegada amb més empenta.

La meva primera càmera fotogràfica Reflex professional va ser la Nikon F601, i poc després la Nikon F90. Aquesta càmera la vaig utilitzar durant prop de deu anys, i em va permetre fer alguns dels reportatges de viatges que més m’aprecio.

        La meva afició fotogràfica anà creixent en paral•lel a les meves activitats professionals com a Enginyer i com a Músic, i l’any 1997 decideixo donar un salt qualitatiu per millorar el meu nivell artístic: iniciar els cursos fotogràfics a l’escola Gris Art de Barcelona.

        Allà vaig perfeccionar la tècnica i l’art fotogràfic a la vegada que tocava vessants menys conegudes per a mi, com eren el laboratori en blanc i negre i color, el retrat, la fotografia d’estudi, el reportatge social, i altres més teòriques com la història de la fotografia i les primeres nocions de retoc digital. Vaig encaminar els meus estudis cap a la fotografia documental, tot graduant-me l’any 2000 a l’escola en aquesta especialitat del reportatge social.
D’aquests anys són els meus treballs fotogràfics (ja amb un caire més professional i una visió més propera al fotorreportatge), fets a Barcelona, i també a Praga (República Txeca), Trinidad (Cuba), Noruega... . Aquests treballs intenten donar una aproximació a la fotografia de viatges que integra també la vessant més humana i social: captar les formes de vida, les activitats humanes, els ambients... i no sols les imatges estàtiques de tipus monumental o paisatgístic.

        Tot i que les meves activitats laborals em priven de poder dedicar-me a la pràctica del reportatge social tractat amb un to més profundament humà i professional, no desaprofito les poques ocasions que tinc per a poder realitzar treballs sempre que es presenten les oportunitats de fer-ho. Principalment els viatges, els quals intento tractar en totes les variants (l’arquitectura, el retrat, el paisatge, l’ambientació...), però també altres gèneres, com són la fotografia de casaments, el mon infantil, o la documentació d’esdeveniments i tradicions populars i típiques.

Entre els reportatges més rellevants (en la meva opinió), que he realitzat, em quedo amb els de Praga, El Marroc, Estats Units, Noruega, i sobretot els realitzats a Trinidad (Cuba) en vàries ocasions, un dels llocs més tractat per a mi en els meus viatges fotogràfics.

        La meva entrada en la fotografia digital es produeix l’any 2003 amb l’adquisició d’una Leica Digilux 1, seguida el 2004 per una Nikon D70, la que fou la meva primera càmera Reflex digital.

        En el camp digital he estat totalment autodidacta, documentant-me en llibres especialitzats a mesura que s’anaven publicant, i estudiant, experimentant i realitzant tests pràctics, a més d’utilitzar tota la informació que he anat descobrint per Internet. En aquest sentit, he portat a terme l’adaptació del meu equipament informàtic per al tractament digital, des de la captura fins a la impressió de la imatge, tot passant pel complex i fascinant art del retoc.

        En els darrers anys he realitzat treballs a la India, Estats Units i especialment a Mèxic, país que visito regularment i de on és originària la meva esposa.

        Actualment, el meu equipament bàsic de tractament d’imatge es el següent:
- Càmeres digitals:


- Càmeres analògiques:


- Òptiques:

- Flashos:


- Trípode:

- Escàner de diapositives:

- Impressora:

Nikon D200
Nikon D300

Nikon F100
Nikon FE

Zoom – Nikkor 17-55 mm f 2,8
Zoom – Nikkor 70-200 mm f 2,8
Nikkor 35 mm f 2
Nikkor 50 mm f 1,4
Zoom – Nikkor 28-105 mm f 3,5-4,5

Nikon SB-800
Metz 54 MZ-3

Manfrotto 190 XB amb ròtula 804 RC

MINOLTA Dimage Scan Elite 5400

EPSON Stylus Photo R2400

        Considero la fotografia de viatges com quelcom molt gratificant. A part d’experimentar sensacions, colors, i sobretot de gaudir de visions i ambients nous i desconeguts, permet portar a la pràctica i treballar gairebé totes les vessants i especialitats fotogràfiques: el paisatge, la arquitectura, la macrofotografia, el retrat, i també (si es disposa de temps i possibilitats de fer-ho), el reportatge social i la fotografia documental.

Enric Sánchez          Terrassa, Març de 2009